Hatten af for en ærlig kvinde

Jeg har noget med Marian Keyes. Ja, den irske megabestsellerforfatter, som mest af alt skriver det, man betegner chicklit. Når jeg alligevel tøver med helt at kalde det chicklit, så er det, fordi mange af hendes bøger trods alt går et (lille) spadestik dybere end de gængse jeg-er-for-tyk-jeg-vil-have-en-kæreste-no-matter-what problematikker. Hos Keyes pibler tragedierne nemlig altid frem af hullerne, i modsætning til fx Bridget Jones’ dagbøger og Nynnes ditto.

Og så skriver hun bare godt. Skarpt! Jeg har tidligere nævnt hendes essaysamling i rosende vendinger, fordi hun skriver så fandens præcist og genkendeligt og sjovt.

Men måske skyldes min fascination af hende ikke kun hendes bøger, men også hende selv. Jeg beundrer hende for hendes ærlighed omkring den voldsomme depression, der ramte hende for nylig. I sine nyhedsbreve fortæller hun om, hvordan hun konstant tænkte på selvmord, og hvordan dagen gik med at prøve på ikke at slå sig selv ihjel – et tabu, der har godt af at blive luftet som et symptom på en voldsom depression. Sine erfaringer har hun trukket på i sin skildring af Helen i sin nyeste En sag for Helen Walsh.Hun er også fuldstændig ærlig omkring sin tid som alkoholiker – både i interviews, essays og sin i nogen grad selvbiografiske roman Rachels ferie.

Hun har skrevet fem bøger om hver af de fem søstre i den irske Walsh-familie. Derudover også en række selvstændige bøger. Alle om noget irsk. Mange i London. Og New York.

Mine favoritter er:

Er der nogen?

cover

Rachels ferie

cover

og

Den klareste stjerne

cover

Jeg synes, hun er underholdende, pissedygtig og selv om jeg har læst hendes bøger, læser jeg dem igen. Og igen.

Ps. Og så er Marian Keyes endelig kommet overens med sin pasion for skønhedsprodukter, som hun har skammet sig lidt over, og blogger også om dem på sin ellers litterære hjemmeside.

Reklamer

10 thoughts on “Hatten af for en ærlig kvinde”

 1. Elsker dem også Amrit 🙂 Hun er min favorit. Tak for bekende kulør. Føler mig nu ikke helt så anti-litterær, når jeg i smug læser hende.

 2. Jeg har det ligesom dig med hende; mig irriterer det også, at hun skal stå under chicklitt, men desværre er der en tendens til, at kvindelige forfattere (og biograffilm…) enten skal være kunstneriske mesterværker eller overfladisk chicklitt uden noget på hjertet. Punktum.
  Jeg tudede over Rachels Ferie og har slugt alle de andre og især godt kunne lide måden, en biperson fra én roman er hovedpersonen i den næste.
  Og nu vil jeg da glæde mig til, at en ny, som havde sneget sig forbi min radar, snart skal være min godnatlæsning!

 3. phew! så ka jeg lige så godt krybe til korset og indrømme, at jeg også er ret vild med hendes bøger (den slags forsøger jeg ellers at holde ret dæmpet og for mig selv i litteraturens rappe verden), men skide godt indlæg lige til at minde mig om, at det er sgu ok at læse “chicklit” og bestsellers, når teksten er velskrevet skarp. mæææn tør stadig ikke ta hende med på stranden eller i parken eller i bussen …

 4. Yeah – er lige gået på barsel, og har indledt den med at lytte til “Er der nogen” mens jeg strikker til lillemanden! Elsker også Marian Keyes – var også svært glad for “Tre sider af samme sag”:)

 5. Super. Helt enig. Er lige gået i gang med Helen Walsh’ meritter. Der er ret hurtigt en pæn portion galgen humor. Navne på vægmaling vil for eksempel aldrig rigtigt være det samme mere….
  Fru Keyes har også lavet en fed bagebog. Hun bagte sig angiveligt ud af sin depression. I det hus vi holdt ferie, lå den og var meget fristende, sød og meget pink og lyserød. Keyes holder fast i at det er vigtigt at have en LILLA fadskraber. Så nu er jagten gået ind på sådan en.
  Desværre var bagebogen selv i Irland temmelig dyr og blev ikke det jeg tog med hjem i denne omgang. Vi har dog -eller retter min datter- afprøvede en af opskrifterne og det blev en absolut meget lækker colakage, med rigeligt til at dække sidebenene.
  Og jeg vil lige tilføje at jeg læser Keyes meget offentligt i TOGET (godt nok Svendborg banen, så det er måske ikke så farligt???)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s