Hvordan taler du til din pige?

I går postede Julie fra The Jules Rules denne artikel fra Huffington Post på facebook, som sætter spot på den måde, vi taler til vores og andres piger på. Artiklens indhold går meget på udseende, men præstation kunne også have været emnet. Jeg synes, at rigtig mange små piger bliver fremhævet på for eksempel på facebook af deres stolte, og, det virker tit sådan, usikre?, mødre, når de præsterer. Måske fordi VI netop mest har lært, at vi kun er gode nok, når vi gør noget. Lad os blive bedre til at anerkende vores piger for hvem de er, når de ikke præsterer, men blot er til. Og lad os tale til deres hjerner mere end deres udseende. For et bedre selvværd og indre ro, end det mange af os slås med.

Læs med og bliv klogere:

How to Talk to Little Girls
by Lisa Bloom

I went to a dinner party at a friend’s home last weekend, and met her five-year-old daughter for the first time.

Little Maya was all curly brown hair, doe-like dark eyes, and adorable in her shiny pink nightgown. I wanted to squeal, “Maya, you’re so cute! Look at you! Turn around and model that pretty ruffled gown, you gorgeous thing!”

But I didn’t. I squelched myself. As I always bite my tongue when I meet little girls, restraining myself from my first impulse, which is to tell them how darn cute/ pretty/ beautiful/ well-dressed/ well-manicured/ well-coiffed they are.

What’s wrong with that? It’s our culture’s standard talking-to-little-girls icebreaker, isn’t it? And why not give them a sincere compliment to boost their self-esteem? Because they are so darling I just want to burst when I meet them, honestly.

Hold that thought for just a moment.

This week ABC News reported that nearly half of all three- to six-year-old girls worry about being fat. In my book, Think: Straight Talk for Women to Stay Smart in a Dumbed-Down World, I reveal that 15 to 18 percent of girls under 12 now wear mascara, eyeliner and lipstick regularly; eating disorders are up and self-esteem is down; and 25 percent of young American women would rather win America’s Next Top Model than the Nobel Peace Prize. Even bright, successful college women say they’d rather be hot than smart. A Miami mom just died from cosmetic surgery, leaving behind two teenagers. This keeps happening, and it breaks my heart.

Teaching girls that their appearance is the first thing you notice tells them that looks are more important than anything. It sets them up for dieting at age 5 and foundation at age 11 and boob jobs at 17 and Botox at 23. As our cultural imperative for girls to be hot 24/7 has become the new normal, American women have become increasingly unhappy. What’s missing? A life of meaning, a life of ideas and reading books and being valued for our thoughts and accomplishments.

That’s why I force myself to talk to little girls as follows.

“Maya,” I said, crouching down at her level, looking into her eyes, “very nice to meet you.”

“Nice to meet you too,” she said, in that trained, polite, talking-to-adults good girl voice.

“Hey, what are you reading?” I asked, a twinkle in my eyes. I love books. I’m nuts for them. I let that show.

Her eyes got bigger, and the practiced, polite facial expression gave way to genuine excitement over this topic. She paused, though, a little shy of me, a stranger.

“I LOVE books,” I said. “Do you?”

Most kids do.

“YES,” she said. “And I can read them all by myself now!”

“Wow, amazing!” I said. And it is, for a five-year-old. You go on with your bad self, Maya.

“What’s your favorite book?” I asked.

“I’ll go get it! Can I read it to you?”

Purplicious was Maya’s pick and a new one to me, as Maya snuggled next to me on the sofa and proudly read aloud every word, about our heroine who loves pink but is tormented by a group of girls at school who only wear black. Alas, it was about girls and what they wore, and how their wardrobe choices defined their identities. But after Maya closed the final page, I steered the conversation to the deeper issues in the book: mean girls and peer pressure and not going along with the group. I told her my favorite color in the world is green, because I love nature, and she was down with that.

Not once did we discuss clothes or hair or bodies or who was pretty. It’s surprising how hard it is to stay away from those topics with little girls, but I’m stubborn.

I told her that I’d just written a book, and that I hoped she’d write one too one day. She was fairly psyched about that idea. We were both sad when Maya had to go to bed, but I told her next time to choose another book and we’d read it and talk about it. Oops. That got her too amped up to sleep, and she came down from her bedroom a few times, all jazzed up.

So, one tiny bit of opposition to a culture that sends all the wrong messages to our girls. One tiny nudge towards valuing female brains. One brief moment of intentional role modeling. Will my few minutes with Maya change our multibillion dollar beauty industry, reality shows that demean women, our celebrity-manic culture? No. But I did change Maya’s perspective for at least that evening.

Try this the next time you meet a little girl. She may be surprised and unsure at first, because few ask her about her mind, but be patient and stick with it. Ask her what she’s reading. What does she like and dislike, and why? There are no wrong answers. You’re just generating an intelligent conversation that respects her brain. For older girls, ask her about current events issues: pollution, wars, school budgets slashed. What bothers her out there in the world? How would she fix it if she had a magic wand? You may get some intriguing answers. Tell her about your ideas and accomplishments and your favorite books. Model for her what a thinking woman says and does.

And let me know the response you get at www.Twitter.com/lisabloom and Facebook.

Here’s to changing the world, one little girl at a time.

For many more tips on how keep yourself and your daughter smart, check out my new book, Think: Straight Talk for Women to Stay Smart in a Dumbed-Down World, www.Think.tv.

Reklamer

13 thoughts on “Hvordan taler du til din pige?”

 1. Et spændende indlæg!
  Jeg har to børn, et af hvert køn og det er utroligt at høre hvordan der tales til dem hver især. Hvordan der bliver talt til drengens bedrifter og oplevelser så er det pigens udseende der bliver sat ord på.

  Jeg gør det også selv. Det er ikke noget jeg er stolt af, for jeg om nogen ved hvor uværdig man kan føle sig når udseendet ikke matcher omgivelsernes krav.

  Tak for indlægget og tak for henvisningen til bogen – tror jeg ved hvad der (også) skal læses hen over sommeren.

 2. Dejligt indlæg!
  Heldigvis har min t¢s lavet hendes egen variation: hun går gerne i skole med de fineste flæser og glimmer og kommer hjem med mudderknæ, afrevne flæsebånd og ping-pong-battet smidt i rygsækken i farten ind til undervisningen… jeg pr¢ver at få hende til at bære cowboybukser, men hun nægter!
  Jeg selv kravlede i træer og byggede huler i hendes alder, og var træt af voksne der ville have kindkys og beundrede min k¢nne s¢ster 🙂
  Heldigvis kan b¢rnene også tænke, hvis de bare får lov og mulighed for at se verden fra flere synsvinkler…. dertil er vi jo der til at tænke os om når vi viser dem verden.

 3. Tak for endnu et interessant indlæg, Amrit!
  Min pige går i jeans og t-shirt og bliver faktisk talt til helt anderledes end hendes veninder i tylskørt og kjoler. Og det er jo virkelig tankevækkende.

  1. nu får jeg helt ondt i maven.. for min største pige(6år) er meget glad for kjoler og fine flæser- og nr. 2(næsten 5 år) er mere ligeglad spørger dog ind imellem om en kjole når der er fødselsdag og lign… ingen af dem er glade for cowboybukser- men det er altid den store som er populær hos drengene- det er også hende der bekymrer sig mest om sit udseende- og at tøjet matcher-(jeg er så ligeglad som en mor kan være- bare det er varmt nok og nogenlunde rent om morgenen!) men jeg behandler jo også pigerne forskelligt fordi jeg oplever at de går op i noget individuelt- jeg ville dog gerne kunne bryste mig af at jeg mener at de er lige kloge- men umiddelbart hælder jeg til at mit indtryk er at den yngste er klogest- og så tænker jeg at den store har udseendet med sig- men gud hvor en kasse jeg så har puttet dem i…

   1. Ellen, jeg gør det samme. Altså putter dem i kasser. Sætter labels på dem. Og vi må bare øve os i at se dem som andet og mere end det, vi har sat os i hovedet. Øvelse gør mester, tænker jeg.

 4. Ja, det er vildt og ubehageligt som man falder i. Jeg er opmærksom på hvad jeg gør, men må som forfatteren af artiklen også tage mig selv i umiddelbart at rose kjoler, hårbøjler og andet diller-daller. Og så synes jeg at vi generelt skal være opmærksomme på hvordan vi taler til vores børn. Piger såvel som drenge. For der er mindst ligeså mange bånd, forventninger og begrænsninger af udfoldelsesmuligheder forbundet med den måde vi taler til og møder drenge på.

  Jeg har haft god brug af bogen Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för 2 – om genusfällor och genuskrux i vardagen af Kristina Henkel og Marie Tomicic.
  Der er også noget hø i blandt, men overordnet synes jeg den er let tilgængelig, brugbar for alle der har med børn at gøre og ikke kun fagfolk og så har den sjove illustrationer af gyngende tissemænd og koner.

  1. Den lyder interessant, den bog! Og ja, vi falder i hele tiden, men sdom jeg også skrev tidligere: kan vi tage os i det bare en tredjedel af gangene, vil vores piger få gavn af det!

   1. Og drenge:)

    Synes et af artiklens svaghed netop er det entydige fokus på hvordan vi taler til piger og ikke hvordan vi taler til børn. Ved at insistere på en kønsbundethed falder man netop i baljen.

    Problematikken går begge veje og drejer sig, så vidt jeg ser det, både om de positive og negative forventninger vi har til drenge og piger.

    Når mit barn har kjole på i BH krydser jeg fingre for vi møder de “rigtige” voksne og ikke dem, der laver mærkelige ansigter og siger hvad er det dog du har på i dag?

    Når han vil have Hello Kitty-is (en is!) siger ekspedienten, ej det er da en pige- is ovs.

    Tror vi er nødt til at tænke ligestilling, som noget der ikke kun angår piger, men angår børn, angår mennesker i det hele taget, hvis vi ønsker at rykke noget.

    1. Mon vi alle(eller er jeg kvinde i et mandefag og oplever det sådan?) har en snert af at det feminine og lyserøde er dårligt/ dumt / mindre værd- og det maskuline er det klogeste, mest magtfulde og den rigtigste måde? Mange mange tak for at emnet kommer op i blogland- som er så fyldt med “udseende” og det “lækre” liv… (for rigtige kvinder ….)

     1. I know.
      Og selvfølgelig skal vi også være opmærksom på, hvordan vi taler til vores drenge, så de får lov at være andet og mere end blå og fodboldagtige.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s