Der er også en til dig

Og så var jeg tilbage igen! Ja, undskyld mig mit fravær, men de sidste par dage, har jeg læst og læst. Rullet mig sammen om mig selv til en lille kugle med en bog inderst inde og sorte øjne, der hele tiden ville læse et ord mere. Og et til. Læst og læst og passet mine børn, læst og passet mine børn.
Jeg har læst danske Charlotte Weitzes nye roman, Harzen-sanger.
Jeg har læst et eventyr. Nej. En fortælling om en lille dansk kernefamilie. Nej, en fortælling om det svære eksistentielle vilkår at kunne eller ville give slip – tilsat overnaturlige elementer. Hm… Nej. Jeg har ihvertfald læst om fugle, og masser af dem. Gul-røde kanariefugle og sort-hvide skader, fjer der flyver rundt i luften og lander overalt. De varsler sikkert også noget. Ihvertfald er de gul-røde kanariefugle blevet brugt til at varsle iltmangel i guld-, og sølvminerne i Harzen; de sang og trillede, og når de faldt af pinden, var der ikke mere ilt i minen, og arbejderne vidste, at de snart skulle søge op til overfladen og luften.
Jeg var meget forelsket i Charlotte Weitzes tidligere udgivelse, novellesamlingen Det hvide kvarter. For som jeg skrev i en anmeldelse til Bogmagasinet, så mindede den mig om, hvorfor jeg elsker skønlitteraturen så højt.
Jeg er for så vidt også vild med Harzen-sanger, fordi den er godt skrevet, og fordi den afsøger moderskabets svære vilkår, når barnet river sig løs, når moren skal slippe og ikke vil skubbe ungen ud af reden. Og dens kredsen om stemme og klang kan jeg egentlig også godt lide, selvom jeg ikke helt ved hvorfor. For egentlig bliver romanens heftige brug af symbolik for meget for mig. Fuglene, fuglesangen, stemmen der sidder fast i halsen, øjnene der ikke kan se. De mange forklaringer fra forfatterens side, så hun er sikker på, vi forstår, hvad hun mener. Jeg får for det meste ikke lov til at tænke selv, og det irriterer mig, men når det lykkedes for mig at få spyttet fjerene ud af munden og får gnedet øjnene fri, så kan jeg godt lide det, jeg ellers fornemmer.
Jeg ville ønske, hun ville rydde lidt ud i symbolikken og få lidt mere plads til realismen. Det var jo netop det hun gjorde så godt i Det hvide kvarter.
Men bogen er så meget værd at læse, og du kan vinde den her hos mig. Læg en kommentar herunder, så er du med. Og følg mig også rigtig gerne på bloglovin eller facebook, men det er slet ikke et krav, fordi jeg selv hader at blive påduttet det i andres give aways.

20130516-104936.jpg

Reklamer

32 thoughts on “Der er også en til dig”

 1. uha det var da lige en bog for mig – jeg elsker symbolik og mangler i den grad nye romaner på min hylde der kan give et modsvar til den teen-litteratur jeg ellers har stående (som er så skøn at læse igen og igen – candyfloss for hjernen).

  Jeg håber i alt fald.

  (Og jeg følger dig allerede på Facebook)

 2. Det værste er, når man ikke får lov at tænke selv.
  Men vil alligevel gerne læse bogen, er blevet nysgerrig. Det må være din skyld.

 3. Genopdagede fornylig Charlotte Weize – læste hendes nyfortolkning af De røde sko højt for mine elever, der kvitterede med klapsalver!!

 4. Pudsigt!
  Var tidligere i dag på biblioteket. Der fandt jeg fire bøger af Weitze. Dem skal jeg have med i kufferten til Lesvos. Tror de går godt i spænd med sovende baby, kolde drinks, sol og saltvands-stænk.

 5. Jeg er ikke supergod til bøger proppet med symbolik, men det lyder som om bogen alligevel har noget at byde på, så jeg smider er lod i puljen. Og bøger kan man jo aldrig få for mange af, lige meget hvad…

 6. Pick me, pick me! Jeg er netop blevet færdig med min bog (Ken Follett: Verdens Vinter), og jeg har brug for en ny bog at gå i gang med.

 7. Den vil jeg rigtig gerne vinde. Er på barsel og mangler en god bog til de (alt for få) pauser, jeg har.

  Følger dig på bloglovin’ 🙂

 8. Jeg vil også gerne være med, læser jo faktisk kun bøger du har sagt god for 🙂
  Så vil jeg også vide hvad min aleneuge i sommerferien skal gå med: én bekymring mingre at brskæftige sig med 🙂

  Kh

  Malene

 9. Har ikke haft tid til at læse en ærlig bog, siden børnenes far og jeg flyttede fra hinanden – men denne lyder rigtig god!

 10. Den vil jeg gerne læse, men kan ikke rigtig komme nærmere ind på hvorfor, for det er mest en fornemmelse. Og når jeg har den, holder jeg op med at læse/høre mere om bogen (yes også din tekst ovenfor er grov-skrålæst. Undskyld). Jeg vil helst have alle perspektiverne bagefter, og ikke sidde med dem i hovedet mens jeg læser.
  Så er intentionen at vende tilbage til anmeldelser, anbefalinger og forfatterinterviews bagefter.
  Om jeg reelt får det gjort? Det er frækt spurgt. Ingen kommentarer!

 11. Bøger er det bedste i verden at vinde, jeg vil gerne være med. Og jeg følger dig på faceren, og du er i min reader , som jeg ikke ved, hvad hedder.

 12. Jeg vil da meget gerne vinde en bog til min sommerferie 🙂

  Bøger er noget af det bedste. Jeg håber snart, at jeg kan sætte mig og læse uden dårlig samvittighed.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s