Sol, en god historie og kaffe

Se, en dejlig onsdag med sol over byen. Sidder i veninde Karins have og nyder sol, kaffe og ord. Jeg får masser af ord for tiden, både fra lange snakke med veninder, men også fra de mange bøger jeg får læst, nu da skyldfølelsen over skilsmissen er trukket mere i baggrunden.
For eksempel har jeg lige læst Uendelige verden af Ken Follett, opfølgeren til Jordens søjler. Begge bøger er murstensromaner på godt 1000 sider hver, men man mærker det knapt nok, at de er så lange. For Follett er en historiefortæller af de store. Med grundig research giver han et tidsbillede af 1300-tallets England set gennem katedralbyen Kingsbridge og dens beboere. Og det er en voldsom tid, hvor den blodige 100-års krig mod Frankrig indledes, og hvor pesten hærger og slår en fjerdedel af Englands befolkning ihjel.
Follett fortæller historien gennem fire hovedpersoner, som vi følger fra børn til voksne, og der mangler hverken dramatik, ondskab, hor eller udholdende kærlighed. Og selvom jeg nogle gange syntes, at personerne bliver for endimensionelt enten gode eller onde, så kunne jeg ikke lade være med at vende endnu en side. Og endnu en. For Follett kan tegne personer, så vi tror på dem, og så vi bærer over med deres til tider for heroiske eller stupide fremtræden. Jeg bliver lidt irriteret over, Folletts forsøg på at dæmme op for datidens mandschauvenistiske samfundsstruktur ved at gøre næsten alle kvinderne særligt stærke, kløgtige eller tapre og mændende overlegne i virkelyst og tankekraft, men det overskygges altså af de historiske udledninger og af spillet mellem personerne. Og katedralen bliver bygget op igen, endnu mere storslået og rank end før, og som ‘den højeste bygning i England’ og knejser som en kæmpe fallos over landskabet. Men vi ved, og Follett ved, at den har rod i en vagina!

20130417-122311.jpg

20130417-122640.jpg

Reklamer

5 thoughts on “Sol, en god historie og kaffe”

  1. Jeg er også lidt træt af de lidt overdrevne karaktertræk hos Follet…. hatten af at du holder ved i så mange sider!!!

  2. Ken Follet tager sig bedst ud på originalsproget. Jeg synes de danske oversættelser bliver kedelige og glansløse i forhold til, så hermed en opfordring til at tage udfordringen op med det engelske!
    Og apropos hvad der er bedst, når det kommer til penisser og vaginaer, så henviser jeg fluks til denne skønne sang, som kan give tydeligt svar på et ellers kompliceret spørgsmål 😉
    Awkwafina – “My vag”: http://www.youtube.com/watch?v=z726OPwCnjE
    Hilsen Gunvor

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s