Lykken er, når nogen har det værre

Jeg er jo gammel og trofast fan af Aabenraa Bibliotek, som I trofaste læsere jo nok ved. Og nu har de fået en bibliotekar, som jeg har forelsket mig lidt i, fordi hun skriver sjove indlæg på deres hjemmeside. For eksempel dette, som jeg har tyvstjålet her – et dejligt pessimistisk et af slagsen, hvor næstekærligheden er tværet ud under nærmeste neonfarvede crog. Læs med her – og ha en dejlig forfærdelig dag!

 

Er du lidt smålunken på tilværelsen? Bare rolig – i litteraturen har de det meget værre

[af: Tina Schmidt]

Har du på noget tidspunkt inden for den sidste måned følt dig trist? Ja. Nej. Måske. –Ja, for pokker! Tag et enkelt blik ud af vinduet. Det er mørkt og koldt… og derudover er man vel menneske, eller? Og hvis du endelig skal være trist, hvorfor så ikke gøre det ordentligt?

Biblioteket guider dig til tristesse i litteraturen

I disse dage florerer en regional undersøgelse. Den skal tage bestik af folkesundheden: Dit generelle humør, dit forbrug, din jobsituation og dine vaner. Et gæt er, at alle i hvert fald én eller flere gange i løbet af den forgangne måned har været en kende smålunkne på tilværelsen.

Man kan lære meget af litteraturen, men den vigtigste lektie er nok, at der altid er noget at have ondt over.

Virkeligheden er heller ikke for køn. Du kan lige have fået dit otteoghalvfjerdsenstyvende halvslatne afslag på en jobansøgning og samtidig ser du dine dagpengeuger rinde ud. Det er noget at have ondt over!

Der kan også være tale om en mere omsiggribende lede – et fint nok job, et fint nok parforhold.. dog ikke så sejt som venindens. Dyrt hjem, dyre møbler og dyre sko kan i lige så høj grad være anledning til tomhedsfølelse og tristesse.

 

Weekendens tvivlsomme, men måske egnede, opfordring er derfor at omfavne din egen livslede. I stedet for at tro, at alle andre har det bedre end dig, så ty til litteraturen – af denne simple årsag: Her VED du, at alle altid har det så meget værre.

 

Anbefalinger på smertens vej

Uanset om du er til klassisk eller nymodens vrede, kan du finde inspiration i denne liste. Så længe foråret syner langt væk, bliver listen lang. På den positive side er biblioteket stadig en af vores gratis glæder.

God læsning!

Gustave Flaubert: Madame Bovary. Når du hverken bliver respekteret som kvinde eller menneske og bare er træt af at trille tommelfingre på dit værelse.

Erlend Loe: Doppler. Er du også pisse træt af at være så evigt kompetent?

Richard YatesRevolutionary Road. Var ægteskabet, jobbet eller det perfekte hjem ikke nok?

Jonathan FranzenKorrektioner. Når familien er dem, der virkelig smider brænde på dit vredesbål.

Michel HoullebecqMuligheden af en øOm et samfund, hvor mennesket har udviklet sig så langt, at vi ikke længere har brug for fysisk kontakt. Det er da jævnt trist.

Louis-Ferdinand CélineRejse til nattens ende. Når elendighed ikke dulmer fortvivlelse.

Homer: OdysseenEfter ti år med rædsler på opleveren, og så var tanken om konen bedre end faktisk at komme hjem til hende.

Cormac McCarthy: Vejen. Apokalypsen har ramt verden. Du er rimelig meget alene. ’Nuff said.

Johannes V. JensenKongens fald. Mød Mikkel, der trods livslede og selvforagt gør sig bemærket som hovedkarakter i århundredets roman.

Franz Kafka: ForvandlingenDet samfund vi lever i, med alle dets krav og forpligtelser, føles som et fængslende panser.

Fight Club: Når du er blevet så følelsesløs af al din vrede, at du er nødt til at lange ud efter andre.

Henrik Pontoppidan: Lykke-Per. Modernitet, rivende samfundsudvikling, verden ligger for dine fødder, men hvordan og hvornår er du lykkelig?

Reklamer

4 thoughts on “Lykken er, når nogen har det værre”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s