I dårlige tider skal man læse god litteratur!

Morgen sidst i december. Er så småt ved at få styr på det der skilsmissenoget. Har slugt mere skyldfølelse end chokolade (og det siger ikke så lidt!) og plantet en en stædig tro på, at det nok skal gå. At det kan blive godt det her. Med tiden. For der er stadig momenter, hvor det niver. Men jeg er ok, og det er mine piger også.

Og finder nu også god tid igen. Til mig, til at blogge, til at læse. En veninde anbefalede mig at læse Blixens Breve fra Afrika. Som hun sagde: “I dårlige tider skal man læse god, opbyggelig litteratur. Med gode forbilleder.” Blixen slogedes med at finde sin plads i verden – både som menneske i tiden, en kvinde uden børn var ikke det mest almindelige på den tid, og som eminent kunstner. Mage til talent! Talentet skulle dog slå igennem i en mandsdomineret litterær verden, og hun gik da også flere gange glip af Nobels litteraturpris. Fordi den mandlige kommité ikke helt forstod at placere hendes kunst.

– Per Hallström, som gennemgik Blixens værker for komitéen, forstod ikke Karen Blixen. Han var vældig fornøjet over ”Den afrikanske farm”, men han mistænkte hende for at skrive til et publikum bestående af rige amerikanske damer, så det kunne man ikke tage seriøst, fortæller Aage Jørgensen.

Og Per Hallström havde på sin vis ret i kritikken. Samme år solgte Karen Blixen nemlig ”Babettes gæstebud” til det amerikanske dameblad Lady’s Home Journal, fortæller direktør for Karen Blixen Museet Catherine Lefevre.

– Hun havde mistet alt i Afrika, så hun var nødt til at betale huslejen på en eller anden måde. Så det kan man godt kritisere hende for, men det ændre jo ikke ved, at det er en fantastisk historie, siger Catherine Lefevre, og bemærker:

– I min optik har det noget med jantelov at gøre, at hun ikke fik den pris.

Interessantos! Læs mere her i artiklen: ‘Derfor fik Karen Blixen aldrig nobelprisen.

Reklamer

1 thought on “I dårlige tider skal man læse god litteratur!”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s