Jeg giver stående applaus til Nicole Krauss!

Et snapshot fra læseklubben i aftes. Scenen var sat på Tante T, bogen i centrum var The great house af USAs nye stjerneskud af en forfatter, Nicole Krauss. Og således omgivet af stærk the, mormorsøde kager og godt selskab, satte vi læsebrillerne på næsetippen og dykkede ned i denne kompakte roman af historier på lag.

Forskellige menneskeskæbner bindes sammen på kryds og tværs af lande og kontinenter gennem de møbler, disse skæbner engang har ejet, og som nu har fået nye ejermænd, og gennem de livshistorier, den enkelte fortæller. Og hvor andre postmoderne romaner ‘nøjes’ med at påpege vores fragmenterede verden og eksistens som et livsvilkår – et moderne liv uden en på forhånd givet mening, så fremhæver denne roman fragmenternes særlige styrke. En styrke, der ligger i de historier, som hvert enkelt mistet, genfundet og arvet møbel repræsenterer; små historiske overleveringer, som kan stykkes sammen til en fortid og en historie, der bliver vores, og som er meningsgivende for os.

Romanen spænder fra blandt andet New York til Israel. Efter jøderne blev spredt rundt i middelshavsområdet og ikke længere var et samlet folk nær Jerusalem, blev Jerusalem et åndeligt begreb snarere endt et fysisk; jøderne blev nødt til at omdefinere jødedommen og tanken om Jerusalem som fysisk helligt sted, fordi det ikke kunne nås. På samme måde må vi omdefinere vores trang til en fælles given mening og fysisk tilholdssted i livet og i stedet forsøge at skabe en åndelig mening for og accept af os selv som verdensborgere i et multikulturelt samfund på tværs af landegrænser.

Pardonne my french, men denne roman lægger op til store tanker og har umiddelbare og direkte glidebaner mellem det mellemmenneskelige plan og det samfundsmæssige og historiske. Der er mange, mange ting at tage fat på i romanen, mine overvejelser er blot én måde at gribe den an på. Forfatter Nicole Krauss er sublimt dygtig til at skrive. Igen og igen blev jeg forbløffet over hendes præcise og smidige måde at sætte ord på følelser og iagttagelser, jeg kunne genkende som mere eller mindre ubevidste fornemmelser hos mig selv, men som jeg aldrig vil kunne sætte ord på. Se dét kendetegner en stor forfatter. Jeg spår hende en lang og lysende fremtid som en af de helt store nulevende amerikanske forfattere. En fantastisk læseoplevelse! Og læs den meget gerne på originalsprog – det er mageløst godt!

cover

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s