Om andres forladthed

Midt i det hele læste jeg så Middagsfruen. Og kom på andre tanker for en stund. Den har format!

Anden Verdenskrig er ved at være slut. En mor forlader sin dreng på en banegård, hun kan ikke være den mor, hun gerne vil. Hun er for hård, og hun kan ikke svare på drengens barnlige pludren og spørgsmål.

En anden mor forlader sine døtre ved at trække sig mere og mere ind i sit eget vanvid. Hun samler på ting, men ikke på mennesker. For begge kvinder gælder det, at sproget blokerer for kontakten. Den ene mister sit mere og mere, da hun mister sit livs kærlighed, den andens tager vanviddets format og bliver uforståeligt og skræmmende for omverden.

Imellem de to verdenskrige får jeg et kig ind i en tysk overklasseverden med fest, cigaretrør, lesbisk sex og den utilpassedes kamp for at blive en del af noget.

Forfatter Julia Franck har skrevet en fantastisk god, mørk og lys familie- og tysk tidsroman fra tiden Første Verdenskrig til Anden. Om menneskelig og sproglig forladthed, om at passe ind, om spildte evner og uopfyldt kærlighed.

Titlen har forfatteren lånt fra sagnet om kvinden, der midt på dagen går gennem kornmarkerne og hugger børn ned med sin segl. Kun ved at fortælle kvinden en historie kunne de slippe med livet i behold.

Men Franck vender historien om, da lille Peter, som er fuld af sprog og kærlighed, netop derfor bliver forladt af sin mor.

Læs den bare.

Reklamer

2 thoughts on “Om andres forladthed”

  1. Lige der kunne jeg mærke, hvor meget jeg sætter pris på dine anbefalinger af bøger og hvor meget, jeg har savnet dem i den tid, du var nødt til at flyve under radaren. Hvor er vi heldige, at du har den her blog. Tak 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s