Kronvidnet – en barsk fortælling

Fredag aften lukkede jeg mig ind på mit biblo i haven. Jeg har før nævnt mit lokale biblo, som ligger en spytklat fra, hvor jeg bor, og nu er det endnu bedre. Biblioteket er nemlig blevet ubemandet i ydertimerne, hvor lånerne så selv kan lukke sig ind med kort og kode, når vi er blevet registreret til det. Det er jeg, og nu har jeg både vinket til bibliotekarerne, når de har fyraften, og jeg selv stadig var der. Og jeg har lukket mig selv ind på det hyggelige, men meget stille bibliotek.

Og fredag aften sad jeg så derinde og bladrede lidt i Kronvidnet – en dokumentarisk fortælling af kornvidnet i danmarkshistoriens største rockersag Kasper Vetter i samarbejde med Berlingske-journalisten Morten Frich.

Kasper Vetter var højre hånd til en af de førende HA’er i Aarhus-chapteret, som det hedder. Vetter var dybt involveret i den kriminalitet, der ifølge bogen udgør HA’ernes eksistensgrundlag. Og det er et barsk liv, et psykisk udfordrende og opslidende liv. I august 2009 gik Kasper Vetter til politiet. Han kapitulerede, syg af stess og coke som han var. Han fortalte alt til politiet, og hans vidneudsagn har kostet et par hundrede år tilsammen i fængselsdomme til de dømte.

I dag lever Kasper Vetter under PETs vidnebeskyttelsesprogram – det mest omfattende af slagsen nogensinde i Danmark. Han har fået nyt navn, ny forhistorie og et nyt udseende; han har blandt andet fået hevet ni tænder ud og fået lavet omfattende kosmetiske operationer, så han i dag er uigenkendelig for sin fortid. Han har sagt farvel til alle; venner, familie, kæreste.

Barsk! Og det er bogen. Men den er også et enestående journalistisk dokument om en under- og oververden, som kun de færreste af os kender til – læs den! For guds skyld! Den er medrivende, spændende, anderledes, enestående. Vetter sendte den til People’s Press for at sikre sig, at han fik en sikker behandling efter at have fortalt de ting, der har udløst en dødsdom over hans hoved. Han var dybt kriminel, men prøvede at gøre det rigtige til slut? Bedøm selv!

 

Reklamer

9 thoughts on “Kronvidnet – en barsk fortælling”

 1. Det kræver bare at det er et godt bibliotek at sidde på, hvis det skal være hyggeligt. Mit lokale bibliotek har masser af gode bøger, men det er ikke ligefrem et sted jeg har lyst til at opholde mig i længere tid, desværre

   1. Randers, hvor jeg boede før var endnu værre. For at låne bøger måtte jeg tage musik i ørerne, og så hurtigt ind og hurtigt ud. Nogle gange bestilte jeg bøgerne så det kunne gå endnu hurtigere.

    Jeg er asperger-autist hvilket spillede en væsentlig rolle

 2. Uh. Lyder som spændende og gysende læsning. Skal vist lige overveje om at jeg virkelig ønsker at kende den barske sandhed eller om jeg har det bedre med strudsmetoden ift. rockermiljøet… ;o)

 3. Hej Amrit. For en gangs skyld er jeg faktisk uenig med dig. Selve fortællingen om Kasper Vetter er interessant, ingen tvivl om det. Men jeg synes Frichs fortælleform er kedelig og til tider endda forvirrende. Jeg tænkte flere gange igennem min læsning, at det var synd for denne historie at den blev fortalt så sølle!

  Når det er sagt, så er jeg vild med din blog og læser altid med! 🙂

  – Sarah

  1. Jeg vil straks medgive dig, at det var forvirrende sat sammen, men det tog jeg på en måde som et udtryk for Vetters tanketilstand, høj på coke og for mange oplevelser.
   Men jeg kan sagtens se, hvad du mener – for den kunne klart fortælles bedre, mere nøgternt, mere underbygget og også mere spændende. Jeg har bare så vildt lave forventninger til dokumentariske selvbiografier, at jeg bliver glædeligt overrasket, når sproget trods alt ikke er det værste.

   Men en spændende og unik bog, er det!

   Og tak for roserne 😉 De bliver straks sat i vand 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s