E-bøger fremmer ikke børns ordforråd…

… sådan lød overskriften på denne artikel fra Jyllands-Posten i mandags. Artiklen løb hurtigt facebook rundt, og jeg blev nysgerrig. Alene overskriften skabte modstridende tanker i mit hoved. For hvorfor fremmer e-bøger ikke ordforrådet? Der er jo ord i dem?!

Artiklens hovedpointe er, at e-bøger med indlejrede effekter ikke medvirker til at øge børns ordforråd, fordi det er effekterne frem for ordene, der gør indtryk på børnene.

Artiklens præmis er, at børn skal kunne tale om detaljerne i en historie, fordi netop det ifølge forskerne er med til at udvikle deres sprog og med til gøre dem bedre i stand til at tilegne sig ny viden.

Og det er jeg i bund og grund helt enig i, men når jeg alligevel vrider mig lidt i tøjret, er det fordi, det let kan komme til at virke lidt enten eller. At der enten er læring eller underholdning i en given e-bog. Og hvis det er snakken, der er med til at fremme børns ordforståelse, kan en snak om effekterne i forhold til historien i givet fald også være gavnlig.

Og forskerne fordømmer da heller ikke e-bogen, men konkluderer, at e-bogen mere er et underholdende element end et læringsmæssigt. Samtidig konkluderer de, at e-bøgerne i langt højere grad end en trykt bog er i stand til at engagere børnene.

Aha! Og her er det, jeg mener, at e-bøger klart skal anvendes, for hvis alternativet er, at nogle børn fravælger en trykt bog, og på den måde slet ikke får læst, er det så ikke bedre at tilbyde dem en e-bog, der trods alt giver bogassociationer – ihvertfald de e-bøger, der ikke minder for meget om film.

Børn skal møde masser af ord, og børn skal snakkes med om de ord, de møder. Hvad enten det er om effekterne, om hvad en e-bog er, når den hverken er en gængs bog eller en film, eller om det er om den historie, den givne e-bog tilbyder, så er slutresultatet, at der er blevet talt med barnet om bogen og dens indhold.

Forskellige medier giver ord, hvor forskellige ordene end måtte være. Og når barnet både får en forklaring på ordet og kan sætte det ind i en sammenhæng, hænger det alt andet lige bedre fast. Så e-bøger er efter min mening et glimrende alternativ til den trykte bog, når det gælder om at fange forskellige børns opmærksomhed.

Så:

Hurra for e-bøger! Hurra for ord! Hurra for dialogen!

Billedet er hentet fra artiklen.

Indlægget kan også ses på http://borneboger.nu/

Reklamer

2 thoughts on “E-bøger fremmer ikke børns ordforråd…”

  1. Skolelæreren her kunne ikke være mere enig! Der er aldrig en rigtig måde, at tilegne sig viden og læring på, der er altid flere måder, som oftest supplerer hinanden fint og stimulerer flere sanser! Man må aldrig falde for snæversynethed og rigtigt/forkert, når det gælder små, møgforskellige individer, med forskellige behov. Og så kan man bare aldrig læse for meget/få læst for meget, når det gælder ordtilegnelse!
    Så du har min opbakning, hvis det kan bruges 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s