Ikke et indlæg for ‘rauhuller’ i trafikken!

En gang imellem er jeg bare en helt almindelig sønderjysk pige. En, der overraskes over alskens mærkeligt køffenhawner-stas. For eksempel, at der på gaden hvor min skrivestue bor, ligger et utal af bordeller, med helt ‘almindelige’ mænd, der står udenfor og venter en tidlig morgenstund. Det ER da mærkeligt!

Og at folk ligger i bikini, og i mindre, i byens parker, når solen skinner. Hvis nogen havde ligget sådan i en Aabenraask park, var der omgående blevet ringet til politiet. Eller nogens forældre. Hvad fa…. er da det for noget grisseri, ville man fornærmet sige til hinanden!

Og ikke mindst, at det allevegne koster noget at parkere! Og at bødegarantien er lig 99,9%! De skulle skamme sig, siger aabenraa-boerne vredt til hinanden. Og min mormors ‘ven’ Kalle ville oprørt fremture med straffelejre i Sibirien og noget med, at nogen skulle bindes fast efter en bil!

Min mormors værste ord er ‘rauhul’ (røvhul grundet tysk accent), og ‘pasha’ (som jeg aldrig har forstået, hvad er – andet end at det er slemt). Dem river hun af sig, når der for eksempel er noget med Pia Kærsgaard, som hun af hjertet hader.

Og når dette vokabular nu en gang ligger på min rygrad, er det svært for mig ikke at råbe alle disse besværgelser ud på én gang, når jeg kører i bil blandt københavnske bilister! Frække som slagterhunde snor de sig ind og ud i trafikken, kører på tværs af sporene og dytter og råber af mig! En mand holdt endda engang inde foran mig midt i et kryds for at ryste en knytnæve af mig. Jeg rystede naturligvis straks tilbage, selv om jeg er så lille og kort, at han nok kun anede fingerspidserne. Men han blev tosset alligevel.

Godt jeg har Uffe til at sidde og vinke undskyldende fra passagersædet til de andre bilister!

Ps. På grund af alt det dytteri, dytter jeg også, når jeg kører i Aabenraa. For eksempel dyttede jeg en glad hilsen til min gamle kørelærer, der blev stiksur og gloede den anden vej. Åbenbart må man IKKE dytte med mindre, der virkelig er noget på færde. Hørte I det?!!!

Her får du to romaner, hvor biler har en fremtrædende plads – og de er gode!!

Om dagdrømmeren Lasse, der tager til Island og møder en canadisk ungersvend, der gerne vil have ham på en tur rundt på Island i en stor bil sammen med fire forskellige piger. Lasse flyder rundt på må og få, mens han reflekterer over verden og menneskets trang til at ‘være på’. Han er ret irriterende, men efterlader sig alligevel et blivende indtryk. En roman, hvor rejserne på trods af deres indlysende bevægen sig fra sted til sted kommer til at stå i stampe.

En klassiker om tiden efter 1. verdenskrig blandt velstillede borger i USA. En tid, hvor troen på menneskets gode væsen og på teknologiens vidunderlige muligheder smuldrede i tanken om menneskets uciviliserede og destruktive adfærd under krigen og i mindet om, hvordan teknologien her blev brugt til at fremstille våben og ikke til at forandre menneskets liv positivt.

Ikke desto mindre har teknologien en fremtrædende plads i denne roman, hvor det vrimler med biler overalt. Bilernes målrettethed i forhold til at komme fra sted til sted står i skarp kontrast til menneskenes desorienterede og handlingslammede optræden. LÆS DEN!

Reklamer

12 thoughts on “Ikke et indlæg for ‘rauhuller’ i trafikken!”

 1. Haha… Selvom jeg er en lille Vejle-pige, har jeg har taget kørekort i Århus – jeg er hermed ikke bange for noget længere!… næsten.

  Hvis du skal gå all-retro, så få fingre i “Med mor bag rattet” af Lise Nørgaard (Hende med Matador…) Den er voldsomt 1960’er-agtig, men også skide sjaw 🙂

   1. Det er en bog (der dog også er lavet som film. Bare ikke helt lige så god.)

    Elsker beskrivelsen af, hvordan hovedpersonen en nat kører tør for bezin, med bilen fuld af stive veninder – lige midt på Gl. Kongevej… i regnvejr 🙂

 2. 🙂 Smiler og smågriner lidt ved tanken om Uffe siddende på passagersædet og vinke undskyldende. Jeg påstår hårdnakket, at herhjemme er der kun én aggressiv bilist, og det er naturligvis Stig… Altså lige bortset fra en sjælden gang imellem, eller faktisk ofte, når jeg irriteres over alle de andre bilister, cyklister eller fodgængere, der åbenbart ikke har forstået, hvordan man bør færdes i trafikken (læs: færdes, så jeg bedst muligt kan komme frem)… Jeg prøver dog virkelig, at bide irritationen i mig, fordi jeg for en rum tid siden pludselig så mig selv med mine drenges øjne: Vi skulle ud og handle, og da jeg kører ind på parkeringspladsen, kan jeg se, at der kommer en bil kørende fra den anden side, som helt sikkert har kig på den samme parkeringsplads, som jeg netop har udset mig. Jeg svinger bilen ind med kurs direkte mod parkeringspladsen, kigger manden i bilen stift i øjnene og får drejet ind mod båsen inden manden gør det samme. Han smiler og vifter generøst med hånden (værsgo: så tag da den p-plads). Jeg smiler ikke tilbage, men strækker i stedet den ene arm i vejret og siger (meget højt) YES, jeg vandt! Loooser. Først da (min ellers ofte nok konkurrence-mindede søn) Valdemar lige så tørt og oprigtigt fra bagsædet siger: Mor, hvorfor kalder du manden en taber?, går det op for mig, at det måske ikke var min mest flatterende side, jeg lige havde vist… (Og samtidig stiller jeg spørgsmålet: Hvorfor lærer børn engelsk i så tidlig en alder?) 🙂
  Den store Gatsby har jeg stadig til gode at få læst, så den vil jeg snarest få fat i.

 3. Det’ dælendytme godt, du ikke har skullet tage kørekort i Rom (som jeg gjorde) 😉 Men der findes også mange gode italienske bandeord.

 4. Do dytte da it a æ fojgængere? Happy driving og tak for fine bog forslag, er i gang med den 4. eller 5. af dine anbefalinger – meget medre end hvad mit lille bitte lokale bibliotek anbefaler, du burde være offenligt støttet.

 5. Har trukket mit kort i en automat i Canada. Har til gengæld mega mange kørte kilometer bag mig (50.000 det første år). Er ikke altid så tolerant i trafikken som jeg gerne så mig selv – men synes selv at jeg har overblik og kører sikker (men ikke langsomt).

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s