Arbejd, arbejd!

Grundlovsdag er gudskelov overstået! Jeg er så dødsens træt af helligdage!!! Det er mega svært at passe sit arbejde som selvstændig ordjonglør, når der hver anden dag er en elendig helligdag. Afskaf for eksempel endelig den bededag – det er alligevel kun dem med flere dage i træk, der batter.

Nej, en ordentlig arbejdsuge , om jeg må bede! Og ja, jeg har gjort min hobby til mit arbejde og elsker derfor mit arbejde, jeg ved det godt. Kommer til at tænke på denne gamle traver om de forskellige arbejderlivsforme:

Forklaringen er:

 • Lønarbejderlivsformen ser arbejde som et middel til at opnå tilværelsens egentlige mål, der er at holde fri.
 • Den karrierebundne livsform ser fritiden som et middel, der kan bruges til at blive bedre til sit arbejde. Man går i fitness centret for at få mere energi til sit arbejde, eller netværker i golfklubben.
 • Den selvstændige livsform skelner ikke mellem fritid og arbejde. Den selvstændige livsform findes bl.a. inden for landbruget, små håndværksmestre eller enkeltmands-virksomheder.
Ja, ja, da, så er det vist slået fast: vi elsker eller hader nok helligdage alt afhængigt af vores arbejderlivsform!
Men selv om jeg tilhører den selvstændige livsform, så kan jeg nu en gang imellem godt lide at læse om lønarbejderlivsformen aka klassisk arbejderlitteratur. Her er tre favoritter, to ældre og en splinterny:
Dickens klassiker om Paris og London under den franske revolution skildret gennem bl.a. en fransk læge, der efter 18 år i Bastillen slår sig ned i England.

Endnu en klassiker, denne gang dansk. Martin Andersen Nexøs Roman skildrer arbejderbevægelsens fremkomst i Danmark gennem drengen Pelles øjne.

Franske Anna Sam har skrevet en sjov bog om livet som kassedame, der ifølge hende er et liv for den, der elsker ”At blive taget for en nar, at blive forulempet, hele tiden at skulle argumentere og diskutere, aldrig give efter og altid være afvisende”.

(Model og forklaring kan ses her.)

Reklamer

8 thoughts on “Arbejd, arbejd!”

 1. Åh. Jeg er virkelig glad for mit arbejde! Kan lide at tage afsted hver eneste dag og er lige så glad for at tage hjem igen – hver eneste dag.

  Men jeg er i dén grad een af dem der arbejder for at kunne holde fri. Eller… det vil sige. Jeg tror også jeg ville arbejde lidt, selvom jeg ikke behøvedes rent økonomisk. Hvad er jeg så? Hmmm….

  Vil lige tjekke kassedamen ud. Er klart til det humoristiske og ikke tragisk socialrealisme fra morgenstunden! God onsdag til alle 🙂
  /Liv

 2. Arbejde? Hvad er nu det for noget? 🙂 Jeg har altid godt kunnet lide begge dele. At have et arbejde, hvor jeg er Teresa, og at have en fritid hvor jeg er mor, kone, veninde, datter… som regel skal begge dele fungere godt, for at jeg fungerer. Men lige pt – uden job – går det faktisk også. Jeg er blevet opmærksom på at arbejdet helt sikkert skal være spændende og gøre mig glad, men man skal også nogle gange kunne abstrahere fra det og huske, at det “bare” er et arbejde. Sådan er det i hvert fald for mig…
  Tror jeg skal læse sidstnævnte bog, lyder sjov 🙂

  1. Ja, du har ret. jeg synes, det bliver et problem, at arbejdet fylder, hvis det er fordi, det er det eneste, man har at føle sig noget værd på. Det skulle man helst også kunne uden arbejde – det er trods alt ikke arbejdet, der giver én værdi som menneske.
   De, der ansætter dig er heldige! 🙂

 3. Jeg skelner heller ikke ret meget mellem arbejde og fritid. Jeg brænder for mit arbejde, og synes, at det er noget af det vigtigste, jeg kan beskæftige mig med. OG jeg oplever det som et privilegium at være så tændt på sit arbejde. Jeg er overbevist om, at jeg ville beskæftige mig med præcis det, jeg gør i dag, selvom jeg vandt en hel masse millioner i lotto 🙂 Jeg skelner dog mellem arbejde/fritid og familieliv, for ind i mellem kan jeg blive så opslugt af mit arbejde/min passion, at jeg lige for en kort stund glemmer, at det allervigtigste, og det jeg faktisk brænder allermest for er mine børn, min mand, min familie. Men jeg er enig, lad os afskaffe (nogle) af helligdagene. Bededag, Grundlovsdag og 1. maj fridagene kan vi vist godt undvære.

  1. Hørt, Vivi! Især det med at brænde så meget for sit arbejde, at vi glemmer familien. Eller overser den. Dén fælde kan jeg også falde i, og den er farlig i længden.
   Faldt lige over dette citat i dag:
   “Det vigtigste, man kan gå glip af i sine børns liv, er deres hverdag. Det er ikke bestemte højtider – det er en helt almindelig mandag eftermiddag.”
   (Bjarne Reuter)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s