Piger eller ej

Jeg har to døtre. To piger, der er er forskellige og ens – ens fordi de er piger, ligner hinanden lidt og begge er forholdsvis medgørlige, forskellige fordi den ældste er et stabilt gemyt, mens den yngste er mere … øh … omskiftelig. Forskellig fordi den ældste er meget selvkørende, mens den yngste ikke kan gå to skridt uden at have mig med. Osv., osv. Men én ting er sikkert: De er piger. Forskellige piger, med forskellige interesser og med en mor, der konstant minder dem om, at det er ok at stå ved sine følelser, ok at sige fra, ok at ligge på sofaen og ikke opvarte andre end sig selv – alt det mange af os kvinder i min generation først har lært som voksne. Er jeg kønsneutral i min børneopdragelse? Jeg opfordrer mine piger til at stå ved sig selv, men er det fordi de er piger, og jeg som gammel pige kender bagsiden af medaljen; skyld med skyld på, og at ‘være for meget’? Eller er det generelt menneskelige værdier, som ikke går på køn, men på det at være et helt menneske, at kunne udtrykke sig som et helt menneske?

Jeg synes nemlig, at det er noget forbandet sludder, at vi ikke må være et køn. Vi må gerne være et køn, vi skal bare have lov til at være forskellige inden for det samme køn. Der er efter min mening to overordnede køn, men hvert køn i sig selv er mangfoldigt.

Læste i går nyheden om den norske far, nå nej, forælder Linus Lindell, som  mener, at det skal være op til hans to børn selv at bestemme, hvilket køn de ønsker at være. Interessant, men mærkeligt, synes jeg. Og forvirrende for de små norske poder. Linus Lindell har givet sine børn kønsneutrale navne, og han ser ikke sig selv som hverken far eller mor, men som forælder, og mener i øvrigt, at det handler om ikke at sætte børn ind i en for snæver ramme: “Den dag, de er klar til at diskutere køn, kan vi snakke om det, men de er fortsat små børn. De har ikke udtrykt noget ønske om kønsidentitet endnu,” siger han.

Så i fremtiden når du tager dig en dejlig forlænget weekend på Oslo-båden, så bliv ikke overrasket, når det midt i karaoke-showet viser sig, at Torstein er en jente og Torunn en gut.

Den norske far forælder ville måske blive glad for at læse Pave Johanne. Et dramatisk portræt af sagnet om en kvinde i middelalderen, der skjulte sit køn og blev pave. God bog!

Reklamer

10 thoughts on “Piger eller ej”

 1. Okay, det der intetkøn/beggekøn bliver en anelse for teoretisk og højtragende for mig.

  Vi har en pige og en dreng og de opdrages lidt forskelligt. Ikke fordi de er forskellige køn, men fordi de er forskellige børn med forskellige personligheder og forskellige behov. De grundlæggende værdier er de samme.

  Hele familien; mor, far, datter og søn kan både klatre i træer, spille fodbold, lege med biler, tegne, lege med dukker, lave perleplader, læse bøger, plaske i vand og hvad vi ellers kan finde på 🙂

 2. Applaus. Jeg brækker mig over det vrøvl om intetkøn. Børn har brug for referencerammer. De udvikler sig bedst med frihed indenfor nogle givne rammer. Åh, tænk hvor må det i øvrigt være besværligt at huske, man ikke skal sige “far” eller “mor”. Hvad siger man så? “Spørg din forælder. Altså den anden af os.”..???

  Kh en mor til en knægt, der elsker kjoler, dukker, dyr og biler, samt en datter der elsker Cars og klatretræer OG kjoler

 3. Det er i mine øjne guldkorn du kommer me her:

  “jeg synes nemlig, at det er noget forbandet sludder, at vi ikke må være et køn -vi må gerne være et køn, vi skal bare have lov til at være forskellige inden for det samme køn- der er efter min mening to overordnede køn, men hvert køn i sig selv er mangfoldigt”

  Vi er, stadig i mine øjne, forskellige og skal ikke være ens – men blive bedre meget bedre til at udnytte synergieffekten af det – kvinder skal ikke blive ‘mænd’ og mænd skal ikke blive “svigermor’tøsefornærmet” straks ikke alt falder den vej de ønsker sig uden at gøre noget selv… 😉

  Personligt har jeg svært ved at synes at kvinder bli’r for meget når de vil være kvinder – men måske skal de blive bedre til at hvile i sig selv og gå mindre op i hvordan mænd og især andre kvinder opfatter dem – jo mindre man går op i det på den performancekunstige måde jo mere accepteret bli’r man for den man er under huden… 😉

  Heldigvis er mænd og kvinder ikke ens og mænd er ikke indbyrdes ens (pyhhhhha ) og det er kvinder heller ikke.. 😉

  1. Tak 🙂 Jeg er meget enig! Især i dine betragtninger om mænd, der ingenting gør, men stadig blir fornærmede. 😉 Jeg er vokset op i en lille provisnby, hvor man som pige ikke skulle flagre for meget med ørerne, før man var for meget i en eller anden forstand. Havde kysset med for mange, grinet for højt eller været for energisk. Ja, det er jo ikke mig.

 4. Jeg må give dig ret. Det er så misforstået, at man skal opdrage kønsneutralt for at komme stereotyperne til livs. Jeg er også træt af, at legetøjsbutikker er opdelt i prinsesseafdeling og bil-ditto, men jeg føler mig kompetent nok til ikke at lade det være et parameter for min datter i øvrigt.

  Jeg ville ønske, at forældre generelt var mere rummelige, så der ikke blev tysset på højlydte piger og drenge med lyst til at udforske glimmer, neglelak og kjoler ikke skulle være flove over slig interesse. Men jeg tvivler stærkt på, at der kommer et helt og stabilt barn ud af en “høn-opdragelse”.

  1. Jeg brækker mig også i legetøjsforretningernes kønsstereotype opdeling af legetøj. Men endnu mere, da LEGO for nyligt ville lave lyserøde legoklodser til pigerne! Det må de sådan set godt, men lad dog være med at markedsføre det til pigerne – det får de drenge, der godt kunne tænke sig dem til at føle sig mærkelige eller udenfor, og de piger, der ikke vil have dem til at føle det samme!

 5. Han sætter dem jo i en “ramme” – “du skal selv vælge køn” rammen. Og den kan vel være lige så meget noget, som køn kan være noget.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s