Hvem kan – Zlatan kan!

Jeg kunne ikke drømme om at læse en fodboldbiografi! Ligesom jeg brækker mig i lårtykke stråler over fodboldkampe. Mens Uffe sidder og bobler engageret over med en blanding af indestængte og højlydte urkraft-lyde, når der er kamp i fjernsynet, brækker jeg mig. Sådan er det! Er ud af en fodboldglad familie, hvor min far så tipslørdag HVER lørdag, og jeg blev tysset surt på, bare jeg trak vejret lidt imens. Og min bror løb hver weekend de sønderjyske marker tynde med sine små miniput-ben, mens min far stod ved sidelinjen og skreg sig hæs sammen med træner Bent. Jeg forstod ikke det gådefulde fodboldsprog udtrykt i sætninger som ‘KOM IGEN!!!!’, men var med på sidelinjen, fordi jeg ikke måtte være alene hjemme. Jeg er SÅ kureret for fodbold. Da jeg gik på højskole, var der endda nogle, der spillede ølspillet ‘Dong’ til tipslørdag. Men ikke mig. Jeg hader fodbold. Men jeg VIL læse biografien om Zlatan Ibrahimovitc – Sveriges kæmpestore fodboldtalent. Hvorfor? Fordi den efter alle anmeldelser at dømme er pissegodt skrevet, og er lige så meget et sociologisk portræt af underklasse-Sverige, af indvandrerkulturen i en ghetto, af flabethed og hårdhed, af vanrøgt, ensomhed og racisme – og at have et talent, der løfter en dreng ud af betonen og ind i en fremtid af anerkendelse, berømmelse, skandaler, penge og hårdt arbejde! Jeg tror, det er socialrealisme, når det er bedst.

Zlatan Ibrahimovitc har fortalt sin historie til forfatteren David Lagercrantz, der efter sigende her leverer en reflekteret genfortælling med et lille akademisk islæt, der gør, at denne biografi er meget, meget mere end fodboldidioti!

 

PS. Læs Klaus Rothsteins meget fine anmeldelse i den aktuelle udgave af Weekendavisen: Undtagelsesmennesket Zlatan.

Reklamer

10 thoughts on “Hvem kan – Zlatan kan!”

  1. Jeg havde heller aldrig troet, at jeg ville læse en fodboldbiografi, men det skyldes, at jeg ikke gider læse biografier. Jeg er vild med fodbold. Jeg får ikke rigtig fulgt med, og det er ikke så ofte jeg ser en kamp, men det er den eneste sportsgren, jeg gider se i tv. Og jeg havde total optur, da min søn begyndte at spille og står glad og gerne i al slags vejr på sidelinjen og ser på (men jeg er ikke en af de forældre, der råber op). Og dong lyden vække de skønneste barndomsminder om lørdag med tipsfodbold som kørte i baggrunden (min far sad nok ved skærmen) og familiehygge. Som ung teenager havde jeg abonnement på bladet Fodbold og på min væg hang en plakat af Frank Arnesen. Men tilbage til Jeg er Zlatan, den vil jeg 100 % også læse.

  2. Netop hvis man skulle læse denne “Jeg er Zlatan Ibrahimovitc” bog – så skulle det være for interesante der ligger i alt det bag fodbolden – bogen om hans fodboldkarriere kan han skrive samlet når karrieren er slut – synes generelt der er en tendens til at skrive sine erindringer FØR oplevelserne – lidt ironisk sagt – jeg tænker ikke her specifikt på sportsfolk, men de er tit fristet til at skynde sig at sælge historien ‘asap’…

    Før i tiden læste jeg ofte erindringsbøger, fordi det kunne være spændende at læse om de lange overvejelser og tanker der var gjort i en række ting som man kun kendte på overfladen og ikke havde vinklen til at se dem i andre lys end iagttagerens – men jeg synes der er gået ret meget inflation i erindringsbøger – så der bli’r længere og længere mellem at nogle frister…

  3. #.christina a & amrit maria pal
    Jeg er meget enig i deres “blokering” – må indrømme at jeg har lidt den samme, for det billede jeg har tegnet mig af Zlatan gennem de info’muligheder jeg har haft – de har ikke specielt givet mig lyst til at involvere mig i hans gøren og laden – men men – han har haft enten held til eller været dygtig til at på trods af den uglesete ballast han har at få succes – måske kunne man lære noget af ham i relation til alle dem der står der hvor han startede – trods alt 😉 – da jeg flyttede hjemmefra som knap 16 årig grundet uddannelse da sagde min far som nærmest sidste ord på trappen “Husk du kan lære noget alle steder om ikke andet så hvordan du ikke synes det skal gøres” – det er det bedste råd jeg nogensinde har fået og jeg har lært meget siden hen – måske kunne man også lære noget af Zlatan’s bog… 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s