Stammens ældste

Nogle kvinder er bare kloge. Livskloge. Har vi ikke alle sådan en kvinde i vores netværk, som vi bare ved, er klog! Stammens ældste, eller noget. Hos mig er det dog ikke stammens ældste, for min mormor giver kun råd som dette:

“Det er altså ikke en god ide at have sit barn i en skovbørnehave, når der både er fugle- og svineinfluenza alle vegne!” (Sagt for et par år siden, da de nævnte sygdomme toppede. I det fjerneste Asien.)

Nogen gange sammensætter jeg stammens ældste – danner klog patchwork-kvinde af dele fra alle mine veninder og kvindelige familiemedlemmer. Andre gange savner jeg hende og forestiller mig hende med alskens gode råd, lægemidler og tryghed. Eller læser mig til hende. Sluger ordene fra alverdens kloge kvinder med både noget på hjerte og noget på hjerne. Så er min ældste for eksempel Alice Munro. Stor canadisk forfatter, leveringsdygtig i psykologiske portrætter, der rammer dig midt i dine hemmeligheder. Eller Hanne-Vibeke Holst, der ved ting om kvinders vej til magt, som vi kvinder aldrig må glemme. Så er der Tove Ditlevsen, som holder på massiv smerte og usselhed og viser mig den, så jeg ikke glemmer, hvem jeg er – eller hvor priviligeret, jeg er. Helen Fielding, der minder mig om at grine, fjolle og ironisere røven ud af bukserne, så der kun er roen og efter-latter-sukkene tilbage.

Der er også mange andre, og fælles for dem alle er, at de er stærke på grund af deres ærlighed. At de er uhøjtidelige. At de er kvinder. Jeg læser og lærer.

Billeder lånt her og her og her og her

Reklamer

5 thoughts on “Stammens ældste”

  1. Ved lige præcis hvad du mener. Jeg har Siri Hustvedt, Herbjørg Wassmo, Ida Jessen og A. S. Byatt på min liste. Måske skulle jeg tilsætte et drys Helen Fielding?

  2. Hanne-Vibeke Holst er også på min liste – foruden Astrid Lindgren naturligvis! Men må altså erkende at Chris MacDonald (når han er i kontakt med sin feminine side?!?), får lov at snige sig med…
    Dejligt indlæg!
    /Liv

  3. Har du nogle idéer til, hvad man for eksempel skal starte med af Alice Munro? Hvis man skal have noget stærk kvinde med på sommerferien?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s