En gåde eller to

Var på vej på kassecyklen med pigerne i går morges: i vuggeren med mindste hobbit, i skole med den største. Nå, men mens vi cykler, tester jeg som sædvanlig ældstehobbitens viden omkring, hvad hendes far og jeg laver. Jeg er besat af, at hun skal kunne det, fordi:

1) Det gik til min skræk op for mig for nylig, at hun ikke aner, hvad vi laver, mens hun er væk. Jamen, største hobbit, vi er da en familie, der snakker med hinanden! Interesserer os for hinanden! Men størstehobbit er åbenbart ikke så nem at få info igennem til på hyggemåden

2) Kan huske, vi havde en “hvad-laver-så-din-mor-og-far-runde” i en af de små klasser i folkeskolen, og jeg tog mig det meget nært, at min lærer var rystet over den generelle mangel på viden på området

Derfor terper jeg det nu med hende. Fx når vi cykler til skole.

Mig (forpustet og anstrengt): “Anine, hvad er det nu, mig og far arbejder med?”

Anine: “…det ved jeg ikke lige.”

(Satans!)

Mig: “Jo, det ved du da godt, det har vi da snakket om mange gange nu.”

Anine: “Ja…men jeg ved det ikke.” (Fniser).

Mig (på den anstrengte måde): “Jo da, far arbejder med computere, og jeg skriver jo artikler. Og arbejder med bøger. Ikk’! Og en artikel er sådan en, der er i et blad, og som fortæller en historie om noget. Ikk’?!”

Anine: “Om hvad frøksempel (for eksempel)?”

Mig (glad for den uventede interesse): “Ja, for ikke så længe siden skrev jeg jo om, hvordan børn lærer at læse.”

Anine: “Hvordan gør de det?”

Mig: “Jo altså, det er ikke nok at lære alle bogstaverne og deres lyde, man er også nødt til at forstå de ord, man læser. Hvis man for eksempel læser om en…bil, så er det jo vigtigt, at man ved, hvad en bil er. Ikk!”

(Tramper opløftet i pedalerne – godt tilfreds med min egen forklaring).

Anine: “Det er bare fordi, at…du kan jo bare spørge… (højtidelig tone, dyb vejrtrækning og slæbende stemme) hvaaaad er det, som at der kan køre hurtigt af sted…på vejen…og som at man kan sidde i?”

 

Og således gik det til, at jeg erkendte, at nogen børn bare har det bedst med gåder. Både hvad angår, hvad der sker i indercirklen – og generelt.

 

PS. Anbefaler

 

Reklamer

2 thoughts on “En gåde eller to”

  1. Jeg har også gode erfaringer med netop Keld Petersens gådebøger som skjult læsetræning. Min søn var lidt længe om at knække læsekoden og havde også svært ved at se, hvorfor det var så vigtigt med det der læsning. Da jeg gav ham Keld Petersens gådebog var det pludselig en helt anden sag, at læse i den føltes ikke som læsetræning, men han var jo nødt til at læse for at kunne stille de forskellige gåder til vennerne. Et lille læsetip er hermed givet videre.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s