Kultursnob… eller ej?

Forleden læste jeg en interessant artikel i Information, som på en eller anden måde ramte mig. Den handlede kort sagt om dette: “Læsning har det med at vække forestillinger om egen fortræffelighed og andres intellektuelle mindreværd.” Inspireret af Georg Brandes. Kulturjournalist Karen Syberg, der er forfatteren bag artiklen, hævder, at denne hovmodige holdning, stadig gør sig gældende i dag ca. 1oo år efter Brandes:

“Internet, sms, Nintendo og engelsksprogede tv-serier, som også forudsætter læse- (og skrive)færdighed, og som de unge ubesværet mestrer, tæller ikke. De skal læse bøger.”

Hm… Jeg føler mig ikke ramt af udsagnet om, at apps, spil og tv ikke bidrager med læsefærdigheder, for det synes jeg, de gør. Det, der rammer mig, er, udsagnet om, at det at læse bøger er lidt finere end andet, og at folk, der ikke læser, ikke er så kulturelt stimulerede som os andre. For graver jeg dybt i mig selv, finder jeg dette udsagn langt nede i bunden af min sjæl som en mere eller mindre ubevidst del af mit værdisæt. Det vil jeg faktisk gerne arbejde med, for jeg tror, jeg kan blive klogere ved at gøre det, og jeg tror, jeg bliver for endimensionel ved ikke at gøre det.

Jeg gør det hermed til mit nytårsfortsæt at arbejde med at få en bredere og mere tolerant holdning til, hvordan den enkelte tilegner sig sine kulturelle input.

 

Reklamer

6 thoughts on “Kultursnob… eller ej?”

  1. Åhh, hvor er jeg dog enig med dig her Amrit!! Det er faktisk præcis holdninger som ovenstående og som altså Karen synes at ville fremskrive, jeg har kæmpet imod i mange år, føler jeg. For der skal være plads til et mere nuanceret billede. Det bliver der simpelthen nødt til!

  2. HVAD??? Jeg troede da vi helt sikkert også at os læsende er klogere end alle andre!! Bliver helt bange ved tanken om at det kan blive taget fra mig. !!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s