Årest bedste bog! Er du enig?

Berlingske Tidende har kåret årets bedste bog. Og ni andre. Jeg elsker lister som den, fordi jeg generelt er en nysgerrig person (og nej, familie, jeg åbner ikke mine gaver inden juleaften! Er jo ikke syv!!).

Deres liste ser sådan ud: (Med min kommentar under)

1. Jonathan Franzen: »Frihed« (Gyldendal)

Den litterære superstjerne, amerikanske Jonathan Franzen, der slog igennem med »Korrektioner«, har skrevet et uforfalsket mesterværk om en dysfunktionel familie i Bush-æraen.  Tekst, tone og tematik indgår i så fuldendt en form, at  »Frihed« skriver sig direkte ind i verdenslitteraturen. 
(Enig!)

2. Tom Rachman: »De ufuldkomne« (Politikens Forlag)

Livet med alle dets drømme og skuffelser flettes sammen med avisbranchens hensygnen i canadisk-britiske Tom Rachmans sensationelt stærke »De ufuldkomne«. I små historier, der kan læses som noveller, men knyttes sammen til en stor historie, følger vi medarbejderne på en international avis i Rom. En blændende debut. (Øh, har ikke læst. Vil gerne!)

Foto: Ikke oplyst

3. Vibeke Grønfeldt: »Livliner« (Samleren)

Med »Livliner« har Vibeke Grønfeldt afsluttet sin store firebinds fortælling om kvinden Agate. Ét lille menneskeliv, men en hel verdensrevolution, hvor vi oplever to krige, elektricitet, kloakering, månelanding, biler, fly, TV og internet. Vibeke Grønfeldt er netop blevet indstillet til Nordisk Råds
Litteraturpris. Den bør hun få.

(Vil gerne læse!)

4. Tomas Tranströmer: »Samlede Tranströmer« (Rosinante)

Den 80-årige svenske digter Tomas Tranströmer er en af verdenslyrikkens helt store stemmer og formår med sin sprogligt stramme lyrik at sætte sprog på den ordløse natur. I år modtog han verdens største litterære hæder, Nobelprisen i litteratur. (Enig)

5. Tove Alsterdal: »Kvinderne på stranden« (Mrs.Robinson)

Svenske Tove Alsterdal er en erfaren journalist, dramaturg og manuskriptforfatter. Med debuten »Kvinderne på stranden« beviser hun, at hun også er krimiforfatter i topklassen. Den internationale thriller oser af litterært håndværk helt ned i mindste tematiske, billedlige og sproglige detalje.(Helt, helt uenig! Blev frygtelig skuffet.)

Bogcover. Foto: Ikke oplyst

6. Gyrðir Elíasson: »Mellem træerne« (Thorgard)

Den islandske forfatter Gyrðir Elíasson, modtageren af Nordisk Råds Litteraturpris i år, har med »Mellem træerne« skrevet en novellesamling, hvor islandsk natur, psykologi og eventyrlige elementer går op i en højere enhed.(Hm… ikke et emne for mig. Er ikke til ‘eventyrlige elementer og islandsk natur’, men den er garantrisse godt skrevet).

7. Helle Helle: »Dette burde skrives i nutid« (Samleren)

Uden at sige noget eksplicit viser Helle Helle, hvor meget miljøet sidder fast i et menneske, og hvor svært det er at bevæge sig over i et andet uden at føle, at man svigter det første. »Dette burde skrives i nutid« er et portræt af ensomheden og sårbarheden. Kærligt, dødalvorligt, men også hylende morsomt.

(Enig).

8. Julian Barnes: »Når noget slutter« (Tiderne Skifter)

Julian Barnes’ »Når noget slutter« kredser om vigtigheden af at se og erkende – mens tid er. Romanen, der vandt Bookerprisen i år, er lille i omfang, men stor i sit erkendelses-og følelsesmæssige rum, der skaber basis for læserens selvrefleksion. (Vil gerne læse!)

9. Søren Ulrik Thomsen: »Rystet spejl« (Gyldendal)

Søren Ulrik Thomsen udgav i foråret sin første digtsamling i ni år. »Rystet spejl« rummer 42 fremragende digte fulde af fravær og smerte, men også af sanseligt nærvær, atmosfære, erkendelse af vilkår og accept. Det er den slags digtsamlinger, det er værd at vente længe på. (Fedt, at en digtsamling har fået så stor succes!)

Bogcover. Foto: Ikke oplyst

10. Kim Fupz Aakeson: »Jeg begyndte sådan set bare at gå« (Gyldendal)

Med skalpel og empati skærer Kim Fupz Aakeson 14 øjebliksbilleder ud af unges virkelighed i novellesamlingen »Jeg begyndte sådan set bare at gå«. Resultatet er stramt, stringent og stærkt. Ikke én af novellerne er uvedkommende.

(Interessant – kender ham jo mest som børnebogsforfatter. Men en plads på listen? Der er jo også andre gode. Må hellere læse den).

Reklamer

2 thoughts on “Årest bedste bog! Er du enig?”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s