De forfulgte forfattere og fribyerne

Litteratur kan skabe virkelig voldsomme reaktioner hos mennesker, bl.a. andet fordi det kan sætte spotlys lige direkte på et råddent punkt, der trænger til et gevaldigt eftersyn. For nogle forfattere kan det betyde, at de i hast må forlade deres hjemland, fordi jorden der i dén grad brænder under dem. Danmark lægger i øjeblikket ‘hus’ til tre på den måde ramte afrikanske forfattere fra henholdsvis Zimbabwe, Algeriet og Gambia. For vi er med i den internationale fribyording, hvor en by er vært for en forfulgt forfatter. Som foreningen udtaler, er der tale om: “En midlertidig redning i en akut situation.” Odense, Frederiksberg, Fanø Kommune og Århus har meldt sig som fribyer. To år kan en forfatter blive og så er det hjem igen. Men det er ikke altid muligt – som for eksempel for Tendai Tagarira fra Zimbabwe, der bl.a. har lavet et meget populært satireprogram om Robert Mugabe. Populært blandt befolkningen – livsfarligt upopulært hos diktatoren himself. Nu bor Tendai Tagarira i Aarhus og er super engageret i det kulturelle liv der. Til sommer skal han hjem. Til arrestation og tortur. Derfor har han nu søgt asyl i Danmark. Får han ikke asyl, er der dog stadig den mulighed, at han måske kan komme videre til en anden friby.

Jeg er pissestolt af de fire danske byer, der huser forfulgte forfattere. For deres litteratur SKAL høres.

Fribyforfattere. Danmark huser i øjeblikket tre forfattere på den såkaldte fribyordning. Her ses Tendai Tagarira fra Zimbabwe. - Foto: Anders Bøggild

Tendai Tagarira

(Læs mere på Politiken.dk, hvor billedet også er lånt)

Reklamer

2 thoughts on “De forfulgte forfattere og fribyerne”

 1. Nu må jeg lige sige at der indtil nu er gået over et år med danske regler og Odense har endnu ikke fået deres forfatter. For et år siden skrev jeg det her lille sms-digt.

  ODENSE

  fribyforfatter
  søger ly til at skrive
  to års budgetter?

  men jeg mener selvfølgelig de skal have ly hos os. Bare ikke kun i 2 år fordi:

  Ord

  de farlige ord
  digteren bruger, når han
  skriver om livet

  det er twittet og retwittet i en engelsk version blandt den grønne bevægelse i Iran.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s