I dag er det FN’s Internationale Læsedag

Af og til kan vi her i den priviligerede del af verden glemme, hvorfor der stadig er brug for opmærksomhed omkring det at kunne læse. Men de barske realiteter taler for sig selv – se bare FN’s nyeste tale for analfabetisme:

Hver femte voksen i verden kan ikke læse

2/3 af disse er kvinder

67.4 millioner børn går ikke i skole

Unesco  arbejder med at gøre læsefærdigheder og læsning tilgængelige for alle. Et, siger de selv, meget vanskeligt mål. Bag deres arbejde ligger en grundlæggende forestilling om, at:

  • Det at kunne læse er en menneskerettighed. Det styrker selvværdet, det er et middel til at udvikle sig socialt og menneskeligt, og det er grundlaget for alle uddannelsesmæssige muligheder.
  • Læsekundskaber er afgørende for: Udryddelse af fattigdom, nedbringelse af børnedødeligheden, kontrollen med befolkningstilvæksten, ligestillingen mellem kønnene og sikringen af en bæredygtig udvikling, af fred og af demokrati.
  • En god basisuddannelse udstyrer børn og voksne med læsefærdigheder for livet og muligheder for yderligere læring. Læsende og skrivende forældre er desuden mere tilbøjelige til at sende deres børn i skole, og det dannede samfund er bedre gearet til at imødekomme den hastige udvikling i verden.
Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s