Er læsning en livsstil?

For et stykke tid siden hørte jeg i programmet Skønlitteratur på P1 studieværten Klaus Rothstein sige, at læsning for ham er en livsstil. Og det er det også for mig. Men hvad vil det sige? Vi er nogle, der ikke forlader huset uden en bog i tasken. Så er der nogle, der har et stort mosaik-gulvtæppe af bøger spredt ud over hele gulvet som Marie Louise. Og så er vi nogle, der læser en bog om måneden eller mindre og stadig opfatter os selv som læsere. Og det er alt godt, når bare vi læser! Jeg har den holdning, at litteratur ikke er for sjov! Litteratur kan være sjov, men den er ikke for sjov; litteraturen KAN noget. Den kan ændre vores holdninger og syn på verden ved at præsentere en ny historie for os eller ved at give os et frirum. Jeg kender en pige, der, når bølgerne gik lidt for højt derhjemme på den dårlige måde, cyklede ned på biblioteket og forsvandt ind i bøgernes stille, levende univers og måske på den måde ‘overlevede’. Den pige er mig. Den læser er mig. Hvilken læser er du?

Reklamer

11 thoughts on “Er læsning en livsstil?”

 1. Læsning er en livsstil! Om det så er faglitteratur eller skønlitteratur, så er det en fast del af vores hjem. Både i vores indretning, hvor stuen indeholder tre store bogreoler og vores hverdag hvor vi begge læser meget på nettet, i blade og i bøger.
  I nogle perioder er der, for mit vedkommende, ‘læsetørke’ – en tid, hvor jeg ikke lige har fundet noget der fanger mig eller hvor der er for meget andet der skal bruges tid på. Men for eksempel i øjeblikket er der sommerferie og så bliver læsedepoterne fyldt op igen. Det er vidunderligt, synes jeg, men er ikke altid sikker på at omgivelserne har det ligeså… Min lillebror, der ikke læser, synes jeg er enormt kedelig og kan ikke forstå hvad der kan være så interessant – og det kan være svært at forklare netop den stemning som bogen giver mig. Lige nu står den på serien med Jordens Børn af Jean M. Auel og her er nok at tage fat på, men som læser der nyder at have en bog i den ene hånd og en kop kaffe i den anden, så er det skønt! Heldigvis har flere af veninderne det på samme måde og det er endnu en god ting ved ‘læsning som livsstil’: Det kan deles med andre! Man behøver ikke snige sig ind i mørke gemmer på biblioteket eller sidde for sig selv i sofaen, man kan sagtens gøre det til en udflugt på et tæppe i en park, som vi gjorde i sidste uge.
  Amrit, elsker at følge med herinde – også selvom jeg ikke er mor med unger, men her er gode fif og indlæg som kan bruges af mange.

  1. Kære Merete! Tak for dine søde ord! Så dejligt, du er med herinde! Jeg har faktisk aldrig fået læst Jordens børn, men har kun hørt godt…hm…måske det var på tide! God sommer!
   Knus Amrit

 2. Ja, det er bestemt en livsstil, i hvert fald for mig. Jeg vælger, at der skal være tid til læsning. Der er perioder, hvor jeg ikke får læst så meget, som jeg gerne ville, men jeg har altid en bog liggende ved min hovedpude, der er altid en bog i min taske, når jeg forlader hjemmet og har jeg ferie, ses jeg ofte med en bog i hånden. Bøger fylder meget i mit liv. Bøger tager en del af pladsen i min stue, professionetl er mit liv fyldt med bøger og en jul eller fødselsdag uden en boggave føles forkert og jeg er selv den slags gavegiver, der næsten altid giver en bog. For mig er læsning afslapning, terapi, hygge, underholdning, fyld i pauser etc. Jeg ville have meget svært ved at forestille mig en hverdag uden bøger. Så for mig, er det at læse en del af min livsstil.

 3. Ja, læsning er en livsstil! Også for mig. Læsning er “pause” fra hverdagen med krav om være social. Læsning er forkælelse og “wellness”, hvor jeg ikke lige behøver tænke på vasketøj og madpakker og de titusind andre gøremål, som er en del af hverdagen.

  Læsning er også at blive klogere, at få “aha-oplevelser”, at udvide min horisont, at grine, at græde, at blive rørt, at blive harm, at blive vred og at blive varm indvendig.

  Jeg læser vel i gennemsnit 3-4 bøger i måneden.. nogle gange giver jeg kun mig selv tid og plads til at læse relativt let tilgængeligt litteratur og andre gange giver jeg mig i kast med de mere svært tilgængelige.. afhængig af temperament, travlhed og mentalt overskud..

  Og så er læsning jo en livsstil på den måde, at jeg læser for mine drenge hver eneste dag og altid har gjort det. Bøger er en fast bestanddel i deres hverdag og en naturlig del af deres opvækst, og det er vigtigt for mig.

  De gange jeg er flyttet, har det altid været mine bøger, som mest nænsomt er blevet pakket ned og frem igen det nye sted. Mine bøger ER en del af mig, jeg har en hel væg med reoler med bøger, og de er mit kæreste eje.

 4. Dorte skrev denne kommentar på facebook, som jeg også synes, I skal se:
  Ja, læsning er en livsstil. Jeg er altid i gang med en bog. Vi får dagens lokale avis med bud hver morgen, så den skal også skimmes igennem inden vi skal afsted om morgenen. Anders And har vi fået med posten hver uge de sidste 5 år, og jeg må da indrømme, at der er rift om bladet, også fra min side! Sidst men ikke mindst dukker Basserne op hver 14. dag. Det er vigtigt for mig, at der er noget spændende som fanger mine børns blik, i starten læser de kun bagsiden af avisen, men gradvis pløjer de sig igennem og får en holdning til politik, etik og samfundsspørgsmål. Så er der noget at diskutere og drøfte ved aftensmaden. Vi har altid en bunke af bøger klar, ikke mindst nu hvor vi snart skal i sommerhus. Så sendt som i går aftes spurgte min ældste på 16, om jeg vidste om der er kommet en ny bog i serien om Skyggens lærling, for så skulle han have den med. (En rigtig god serie, læs den for dine halvstore børn hvis I er glade for højtlæsning!)

 5. Meget rørende at læse om den lille pige på biblioteket *S* Der boede også en i Nordjylland…

  Og dejligt at læse om medbloggernes læselivsstil :o)

  Hilsen hende der ynder at læse varedeklarationerne på shampoo i mangel af toilet-lekture (hvor Basserne, Steen & Stoffer eller Nemi er favoritter)

 6. Læsning er liv. Det er andres liv på ord, det er ens eget liv sat i perspektiv. For mig er bøgerne både et skjulested, et drømmested og et sted for erindring, indføling og oplevelse. Mine forældre har kun meget få gange taget deres børn med på by-ferier eller vandlands/ legelands/ oplevelsesferier. Til gengæld tog vi altid på biblioteket inden afgang og lånte utallige bøger og tegneserier til at læse i kahytten på Onkel Lasses båd eller på hemsen i en skihytte….når vi ikke var i vandet eller ude på ski, læste vi. Og på den måde var Sverige ikke altid den samme skærgård og Trysil ikke altid det samme fjeld, for jeg husker faktisk mine ferier efter hvilken bog jeg læste. I det hele taget husker jeg oftest specifikke episoder af mit liv gennem den litteratur, jeg levede i samtidig. Læsning kan være en livsstil, læsning kan også være liv (for mig i al fald)…..

 7. Kære jer!
  Hvor har det bare været super berigende at læse om jeres læselivsstil. Tænk engang, hvor megen glæde, viden, inspiration og egenomsorg, det giver os. Og hvor mange minder, der er knyttet til læsning. Som Marie Louise skriver, så er bøgerne nærmest en slags livsvidner for os og kan lige som dufte tage os med tilbage til en anden tid. Læsning ER en livsstil, og indlægget er da også blevet publiceret på bloggen livsstilforalle.dk, så nu kan endnu flere blive inspireret af jeres fede kommentarer!
  Se mere her: http://livsstilforalle.dk/2011/07/06/er-laesning-en-livsstil-«-amrit-maria-pal/

  Kærligst Amrit

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s