Husker du?

Vi er nogle, der godt kan have et liiidt sentimentalt forhold til bøger, vi selv har læst som børn, mens børnene kvitterer med at forkaste dem til fordel for manga-tegneserier, Ben10 og hæslige prinsessebøger. Sandheden bag denne retro-mission er nemlig, at der er nogle af bøgerne, der stadig holder, og andre, der altså bare ikke gør det. I dag får du tre, der holder (Ja! Jubii!) og tre, der er outdatet (virkelig!):

Tre af mors gamle, der holder:

 • Alt fra svenske Barbro Lindgren! Især med tegninger af Eva Eriksson. F.eks. dagbogen Hemlig, nemlig for de store og jeppe-bøger for de små.
 • Astrid Lindgren: Mio min Mio og Brødrene Løvehjerte. Klassikere!! Smukke fortællinger om svigt, død, sammenhold og godhed.
 • Frode og alle de andre rødder af Ole Lund Kirkegaard. Skægge fortællinger om fis og ballade – med super fine illustrationer.
Tre af mors gamle, som må ud:
 • Spørge Jørgen – om en dreng, der får slag, fordi han spørger til verden?!
 • Pegebøger for de små med ting, som kun mor kan kende.
 • Samfundskritiske ting fra 1970’erne om verden som et farligt sted. A la sangen “Vi voksne kan også være bange!” – vildt utrygt!
Hvad husker du?

Dagens tip
: Det er skægt at læse bøger for børn, som man selv husker at have været glad for. Men tænk på, hvad bøgerne er oppe imod af underholdning og action i dag og vælg så de bøger, som stadig holder både i forhold til indhold og illustrationer og barnets interesser. Så er du sikker på at give læseglæden videre.
Reklamer

6 thoughts on “Husker du?”

 1. Åååhhhh fantastisk ‘trip down memory lane’! Og hvor har du ret….men nogle gange SKAL (mine) børn altså osse introduceres for tekster, bare fordi mor synes, de er guld. Som f.eks ‘Ronja Røverdatter’, som Maddie synes er dødsyg og out-of-date…..bestikker hende med slik mod et kapitel i bogen, som jeg elskede i min barndom!!

  1. Ha ha Maria slik mod et kapitel – alle kneb gælder! Ikke desto mindre er jeg enig med dig i, at nogle bøger skal børn introduceres for – det er jo en del af deres dannelse for søren! Og Ronja Røverdatter ER en fantastisk bog!

 2. Det er ikke bare vigtigt at vælge bøger, der holder. Man skal også vælge bøger, som man faktisk kan holde ud at læse højt.

  Allerede som barn syntes jeg, at Bjarne Reuters bøger om Bertil var helt usædvanligt morsomme. Faktisk ondt-i-maven-fordi-jeg-hulkede-af-grin-mens-jeg-læste-dem morsomme. Det skulle ungerne naturligvis også have fornøjelsen af.

  Problemet var bare, at bøgerne holdt alt for godt – i hvert fald for mig. Børnenes oplevelse gik op i hat og briller fordi jeg stadigvæk spruttede så meget af grin, at det var umuligt for staklerne af følge med i handlingen. Og jo mere jeg skulle prøve at holde masken og stemmen i ro, jo værre blev det selvfølgelig.

  Der gik ikke mange kapitler, før de krævede, at min kone tog over. Nå, men jeg hyggede mig i hvert fald med det!

  1. Ja for søren da! Bøgerne skal sørme være til at holde ud at læse for den voksne. Jeg nægter personligt at læse irriterende prinsessebøger for mine tøser. Og tak for tippet om Bertil-bøgerne – Rent guld i posen, osv. SÅ sjove!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s